Zwanger en de coronavaccinatie

Als je zwanger bent, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Een coronaprik beschermt tegen ernstige gevolgen van een coronabesmetting. Als je zwanger bent, heb je meer risico ernstig ziek te worden van corona. Ook kunnen er sneller problemen optreden, zeker in de laatste 12 weken van je zwangerschap. Dit geldt niet alleen wanneer je een ziekte zoals suiker-, hart- of longziekte hebt. Maar ook als je gezond bent. Vaccinatie is veilig en het beschermt, ook in de zwangerschap.

 

Je krijgt een prik met het coronavaccin Pfizer

In Drenthe krijg je bij de GGD een prik van Pfizer als je zwanger bent. Dit is een middel zonder virus of virus DNA. Alle onderzoeken tot nu toe laten zien dat dit coronavaccin werkt en veilig is. Ook bij zwangerschap. In de Verenigde Staten zijn meer dan 90.000 zwangere vrouwen geprikt met Pfizer of Moderna. Deze vrouwen meldden geen ernstige bijwerkingen. 

 

Een coronaprik kun je in elke fase van je zwangerschap halen

Jouw eigen immuunsysteem gaat ermee aan de slag en maakt antistoffen aan. Twee weken na de tweede prik ben jij als moeder beschermd. Heb je al eens corona gehad? Dan heb je maar één vaccinatie nodig. 

 

Borstvoeding en de coronaprik 

Uit de onderzoeken komt niet dat het coronavaccin in de moedermelk komt. 

 

Bescherming baby na coronaprik moeder

Door de antistoffen in de moederkoek, is de pasgeboren baby beschermd tegen verschillende besmettelijke ziekten. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de eerste maanden na de geboorte. We weten nog niet hoe snel dit bij de antistoffen tegen corona gaat. Maar de kans is groot dat je kindje na de geboorte wat bescherming tegen corona meekrijgt. 

 

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Ook niet bij de aanleg van de moederkoek. Dit blijkt uit onderzoeken die alle vaccinfabrikanten uitvoerden. Bij een ivf-behandeling plan je je prik het beste in na overleg met je arts

 

Je kunt met of zonder een afspraak langskomen voor een prik 

In Drenthe zijn er verschillende plekken waar je de coronaprik kunt halen. Kijk eerst naar de openingstijden zodat je niet voor een dichte deur staat. 

 

Vragen?

Kijk op de website van het RIVM. Daar vind je meer informatie over vaccinatie. En je vindt de veelgestelde vragen. Mogelijk zit jouw vraag hier ook tussen.

 

Artikelen
Linda magazine: Dit moet je weten over coronavaccinatie als je zwanger bent (of wil worden)
Rijksoverheid: Vaccineren tegen corona bij zwangerschap en kinderwens


Download de complete GGD-flyer over zwangerschap en  coronavaccinatie.

Twijfel je? De GGD geeft informatie over de coronaprik en je kunt bij de GGD je vaccinatie halen. Twijfel je, ga dan eens in gesprek met je eigen huisarts of onze vaccinatie-arts. Je kunt dit bij GGD Drenthe aanvragen via 0592-709709.

 

Zwanger en de griepprik? Voor de griepprik geldt hetzelfde als voor de coronaprik. Een zwangere vrouw is door de griepprik beter beschermd tegen de ernstige gevolgen van de griep. En door die prik, is ook de baby beter beschermd. Op de website van RIVM zie je meer informatie hierover. De huisarts geeft de griepprik. Twee weken vóór of na een griepprik kun je een coronaprik krijgen.

Vaccineren, hoe werkt dat?

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Wil je een prikafspraak?

Telefonisch via 0800 7070 voor de !e, 2e of boosterprik.
Online afspraak maken kan alleen voor een boosterafspraak. 

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Locaties en openingstijden

Op deze pagina vind je een overzicht de vaccinatielocaties.in Drenthe en de meest actuele openingstijden.