Veel gestelde vragen en antwoorden 

Vragen en liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke infonummer 0800 - 1351

Het is begrijpelijk dat je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rij. Deze gaan over het geven van het vaccin door de GGD Drenthe. Veel vragen en antwoorden zijn te vinden op de landelijke website: coronavaccinatie.nl.

Hieronder vind je enkele vragen en antwoorden over de vaccinatie.

Een afspraak maken voor een vaccinatie gaat het snelst en eenvoudigst via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl met je eigen DigiD-account

 

Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om deze mensen te helpen heeft Stichting Digisterker een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak. Ga voor de online stap voor stap uitleg naar uitlegprikafspraak.nl 

De volgorde wordt bepaald door de Rijkskoverheid. Iedereen krijgt een oproep wanneer hij of zij aan de beurt is. Zelf aanmelden is niet nodig.


Dit is soms nog niet heel concreet bekend, maar de informatie wordt steeds up to date gehouden met de laatste ontwikkelingen. Beantwoord 7 vragen op rijksoverheid.nl om te zien wat je kunt verwachten.

 

Ging je vaccinatie door de pauze met AstraZeneca niet door? Lees dan dit bericht op drenthevaccineert.nl.

Je ontvangt een uitnodigingsbrief zodra je in aanmerking komt voor een vaccinatie. Hier hoef je niets voor te doen. Wanneer dat is, is afhankelijk van de levering van vaccins en de landelijke vaccinatiestrategie. Beantwoord 7 vragen op coronavaccinatie.nl om te zien wanneer je de uitnodiging kunt verwachten.  

 

Zonder uitnodigingsbrief kun je in principe geen vaccinatieafspraak maken. In sommige gevallen kun je wel alvast online een afspraak maken. Bij 'Actueel' lees je voor wie dat nu geldt.  

 

In de uitnodigingsbrief van het RIVM staat het landelijke afsprakennummer. Bel dat nummer als je de uitnodiging hebt ontvangen en telefonisch een afspraak wilt maken. GGD Drenthe kan geen vaccinatie-afspraken maken.  

 
Ben je zorgmedewerker in een verpleeghuis, gehandicaptenzorg, wijkverpleging of Wmo-ondersteuning én heb je nog geen uitnodiging gekregen? Doe dan eerst navraag bij de organisatie waar je werkt, ook als je zzp-er of uitzendkracht bent. 

Zwanger? Dit geef je aan op de gezondheidsverklaring en op de locatie. Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 0592-709709.

 

Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

 

Lees meer op Wat je als (aanstaande) ouder wilt weten over coronavaccinatie | Ouders van Nu

Houd hiermee dan rekening met het maken van je(twee) vaccinatie-afspraken: voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna worden twee afspraken gemaakt. Tussen deze twee afspraken zit een periode van vijf weken. Het is niet wenselijk om de tweede prik uit te stellen. Deze periode is vastgesteld om te komen tot optimale gezondheidswinst en bescherming.  


In geval van overmacht kan een nieuwe afspraak gemaakt worden voor de tweede vaccinatie door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn. Echter, vakantie is geen overmacht. Vandaar het klemmende verzoek bij het plannen van de afspraken rekening te houden met eventuele vakantieplannen. Het is niet mogelijk om de periode tussen twee afspraken te verkorten. Wel kan in geval van overmacht de termijn tussen twee prikken tot maximaal 12 weken worden verlengd. 

Mensen geboren in 1956 tot en met 1960 werden tot nu toe alleen gevaccineerd bij de huisarts met AstraZeneca. Dat is een veilig en effectief vaccin voor deze doelgroep. Niet iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft zich laten vaccineren. Er is nu ruimte om de mensen uit deze groep die nog niet zijn gevaccineerd ook een ander vaccin aan te bieden. Zij kunnen nu alsnog door de GGD’en worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer of Moderna.

Mensen die al een eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen bij de huisarts, krijgen hun tweede vaccinatie AstraZeneca opnieuw bij de huisarts. De GGD’en geven hen geen tweede ander vaccin.

Je kunt je niet aanmelden, je ontvangt vanzelf bericht via de post.

Mensen die ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Staat u niet in de BRP, maar bent u wel langer dan 1 maand in Nederland? Dan kunt u onder voorwaarden ook een vaccinatie krijgen.

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland met paspoort en BurgerServiceNummer (BSN)

Woont u niet in Nederland, maar verblijft u er wel langer dan 1 maand? Dan kunt u een corona-vaccinatie krijgen, als

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland zonder paspoort en BurgerServiceNummer(BSN)

Bent u langer dan 1 maand in Nederland en heeft u geen BSN of DigiD? En bent u geboren in 1955 of eerder? Dan kunt u zich melden bij uw eigen ambassade in Nederland. De ambassade geeft u een telefoonnummer, waarmee u zich kunt aanmelden voor vaccinatie.

Neem uw paspoort mee naar de afspraak voor de corona-vaccinatie. En zorg ervoor dat u lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele tweede prik.

 

Bent u langer dan 1 maand in Nederland en heeft u geen BSN of DigiD? En bent u geboren in 1956 of later? Dan volgt voor u later nog meer informatie. Houd de communicatie van de overheid in de gaten.

Het is niet meer mogelijk samen gevaccineerd te worden. 


Het is helaas niet meer mogelijk om samen geprikt te worden als je partner op een ander moment al wel een afspraak heeft staan. Hiervoor is niet voldoende vaccin aanwezig op de locatie.

GGD Drenthe heeft op dit moment vier vaccinatielocaties:

Meppel, Hoogeveen, Assen en Emmen.

 

Kijk voor meer informatie op de pagina 'Oproep ontvangen'.

Zie rechts op deze pagina een link naar Praktische info. Op deze pagina staat info over:

- Welke vaccinatielocaties zijn er en hoe kom ik daar?

- Hoe verloopt een vaccinatie? Het gaat het parkeren, aanmelden, prikken op onze locaties?  

Ook wie langer dan een half jaar geleden corona heeft gehad, heeft maar één vaccin nodig om beschermd te zijn tegen corona. 

 

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie gewoon door. 

Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en een keer positief zijn getest, worden gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, via het landelijke afsprakennummer.

Lees Met één vaccin al beschermd na doorgemaakte Covid-infectie  

De tweede mRNA-vaccinatie (Pfizer/Moderna) wordt nu gepland in de zesde week na de eerste vaccinatie, 35-42 dagen na de eerste vaccinatie. Als dat niet lukt, geldt voor mensen uit risicogroepen (onder meer 60-plussers en hoog risicopatiënten) dat de afspraak eerder gemaakt moet worden. Er moet echter wel minimaal 28 dagen tussen zitten.

 

Voor alle overige mensen geldt dat wanneer het niet lukt de tweede vaccinatie in de 6e week te plannen, het advies is de tweede afspraak zo snel als kan daarna te maken.

Medisch gezien kan het in principe eerder, alleen dat past niet in het gekozen beleid. De reden dat het minimaal 5 weken is, is dat we zo snel mogelijk iedereen een eerste prik wilden kunnen geven. Zo is steeds gerekend met de vaccins, zodat zo snel mogelijk een volgende doelgroep aan de beurt kon komen. 

 

Jouw tweede vaccin ligt dus na 5 weken klaar, niet eerder. Lukt de termijn van 5 weken echt niet? Later kan soms wel, via het landelijke afsprakennummer. Let er wel op dat de tweede prik binnen 12 weken is.  

Heb je klachten die lijken te horen bij het coronavirus. Maak dan een andere vaccinatieafspraak.  Dat is een te groot risico voor anderen, het kan zijn dat je corona hebt. Verzet de afspraak via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (in de uitnodigingsbrief). Ze zijn bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur. 


Ben je in de buurt geweest van iemand met klachten die op corona lijken? Dan is het belangrijk je gezondheid in de gaten te houden. 


Kom je niet naar voren uit het bron- en contactonderzoek (als nauw contact) en je hebt geen klachten, dan kun je een afspraak voor een vaccinatie maken. 

Ja, totdat zeker is dat er zich geen klachten ontwikkelen blijf je thuis. Verzet de afspraak om te vaccineren. Bel hiervoor het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (zie voor het nummer de uitnodigingsbrief) tussen 8.00 - 20.00 u.

Vanaf eind mei vaccineren we ook met het vaccin van Janssen. Het coronavaccin van Janssen voorkomt, net als de andere goedgekeurde coronavaccins, (ernstige) ziekte door het coronavirus. Bekijk ook deze factsheet of de veelgestelde vragen op de site van Rijksoverheid.

Alle 18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin, kunnen hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800 – 1295.

 

Ga voor meer informatie naar www.ikwiljanssen.nl. 

 

Heb je een afspraak voor het Janssen vaccin? Sinds 2 juni 13.00 uur krijgen mensen met een Janssen-afspraak de mogelijkheid voor het Pfizer of Moderna (Meppel) te kiezen.

 

Lees het gehele nieuwsbericht op onze website.

Nee, dat is niet mogelijk en ook niet nodig. Janssen is een effectief vaccin dat al na 1 prik bescherming biedt. Bovendien is de toelating van vaccins gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin. Als je twee prikken moet, moet de tweede prik dus hetzelfde vaccin zijn.

In de week van 21 juni kunnen alle 18-plussers zich bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Daarom wil minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil.

 

Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin maar toch Janssen willen kunnen ook bellen en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. 

 

Mensen uit 1967 en 1968 krijgen het Janssen-vaccin. Ook wordt het vaccin ingezet voor dak- en thuislozen. Het Janssen-vaccin is in Nederland eerder gebruikt voor het vaccineren van ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact. En daarnaast patiënten en medewerkers van GGZ geestelijke gezondheidszorg-instellingen.

Mensen met een medisch risico wordt aangeraden een afspraak voor een mRNA-vaccin te maken. Dit wordt met name geadviseerd voor mensen met een immuunstoornis of van wie het immuunsysteem niet goed werkt door medicatie die de afweer vermindert (bijvoorbeeld chemotherapie voor de behandeling van kanker) en voor mensen met een verhoogde kans op ernstige kans op COVID-19 door ernstige hart- of longproblemen. 


Een mRNA-vaccin biedt de best mogelijk bescherming voor deze mensen. Janssen is geen mRNA vaccin. De hele tekst is hier na te lezen: Ik wil een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Hoe werkt dat? | Rijksoverheid.nl

Bij alle covid-19 vaccins reageert het menselijk afweersysteem door antistoffen aan te maken. De manier waarop die antistoffen tot stand komen, verschilt. Verder volstaat bij het vaccin van Janssen 1 vaccinatie. Op de website van het RIVM is meer inhoudelijke informatie te vinden over de verschillende covid-19 vaccins.

 

Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf 2 weken na de prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat je ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein. Bekijk de Officiële bijsluiters coronavaccins | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Het coronavaccin van Janssen is beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Het is getest op tienduizenden mensen. Onderzoeken naar het coronavaccin van Janssen tonen aan dat het voor tenminste 66% beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 67 mensen geen coronaklachten krijgen. 

 

Het Janssen vaccin is veilig, maar het beschermt minder goed dan een mRNA vaccin (Pfizer/Moderna). De Gezondheidsraad geeft aan dat het beter is voor de vaccinatiegraad van Nederland wanneer meer mensen met een mRNA vaccin geprikt worden. Daarom wordt vanaf nu de keuze geboden als je een Janssen-afspraak hebt. Lees hier het nieuwsbericht.

 

Bekijk Het coronavaccin van Janssen | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Het coronavaccin van Janssen is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) wordt een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA heeft geconcludeerd dat trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes zeer zeldzame bijwerkingen van het Janssen-vaccin zijn. Maar het aantal gemelde gevallen is tot nu toe zo klein dat het vaccin wordt ingezet zonder verdere leeftijdsbeperking.

Het coronavaccin van Janssen bestaat uit één prik. De bescherming tegen het coronavirus begint ongeveer 28 dagen na deze prik. De kans dat je dan nog ziek wordt is klein.

 Hieronder volgen vragen en antwoorden over Moderna/Pfizer.

Moderna en BioNtech/Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. In Drenthe wordt alleen op de vaccinatielocatie in Meppel Moderna gebruikt. Op de andere locaties krijgt deze doelgroep dus altijd Pfizer. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer.

 

Is je eerste vaccinatie gedaan in Meppel met Moderna, dan is het dus belangrijk dat de tweede afspraak ook in Meppel is, zodat beide keren Moderna wordt gebruikt. 

 

Mensen jonger dan 18 jaar krijgen geen Moderna.

Omdat Moderna niet op alle locaties beschikbaar is. In Drenthe wordt alleen in Meppel met Moderna gevaccineerd. Je krijgt er alleen nog Moderna als je eerste prik ook Moderna was. Was je eerste prik Moderna, dan is het dus belangrijk dat je tweede afspraak ook in Meppel is. 

 

Als er twee vaccinatieafspraken gemaakt moeten worden, worden die altijd voor hetzelfde vaccin gemaakt.

De vaccins zijn gebaseerd op dezelfde technologie. De EMA heeft ze ook op dezelfde manier beoordeeld. Het coronavaccin van Moderna is net als het vaccin van BioNTech/Pfizer een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in ons  lichaam. Als reactie hierop maakt ons lichaam antistoffen aan. Kom je daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus.

 

Beide vaccins zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Op de site van het CBG staat meer informatie over de twee vaccins. Hier staat ook een publieksvriendelijke versie van de bijsluiter van het BioNTech/Pfizer vaccin en van het Moderna-vaccin.

 Hieronder volgen vragen en antwoorden over AstraZeneca.

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat dit veilig kan omdat risico’s op gezondheidsschade door corona bij 60-plussers veel groter is dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

 

De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca, zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.

 

Kijk voor meer informatiebronnen ook (onderaan) de pagina 'Over vaccineren'.

Lees meer op Rijksoverheid.

Alle mensen die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, krijgen ook hun tweede prik met AstraZeneca. Het geboortejaar maakt hierbij niet uit. De zeldzame bijwerkingen die eerder bekend waren, kwamen juist voor na een eerste prik, niet na een tweede. De tweede prik is wél heel belangrijk voor goede bescherming.  Alle tweede vaccinatieafspraken gaan dus door. 

 

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft.

Vanaf 16 juli is het mogelijk voor personen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen voor hun tweede prik BioNTech/Pfizer te kiezen. Mensen die in 1956 of eerder zijn geboren kunnen vanaf vrijdag 16 juli 10 uur een afspraak maken bij de GGD door te bellen met nummer 0800 – 7070.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

Het vaccineren door huisartsen van mensen van 60-64 jaar is niet gestopt en gaat ook nu door. De Gezondheidsraad stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar.

 

Wil je meer weten over het risico op trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes? De meest uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

 

Kijk voor meer informatiebronnen ook (onderaan) de pagina 'Over vaccineren'.

Mensen die het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, worden binnenkort opnieuw opgeroepen. Dit keer worden zij geprikt door de GGD, wat betekent dat ze Pfizer of Moderna krijgen. Welke je krijgt is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins op de locatie. In Drenthe krijg je in Meppel altijd Moderna, op onze andere locaties Pfizer. 

 

Lees het actuele nieuwsbericht hier.

 

Kijk voor meer informatiebronnen ook (onderaan) de pagina 'Over vaccineren'.

Op de site van Rijksoverheid is te lezen wanneer wie aan de beurt is en met welk vaccin wordt gevaccineerd. Door de pauzering met het vaccineren met Astra is niet altijd meer helder wie welk vaccin krijgt. 
De indeling is als volgt:

Zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960: AstraZeneca

- Zorgmedewerkers die al een 1e keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca krijgen als 2e vaccinatie ook AstraZeneca;

- Zorgmedewerkers die na 1960 zijn geboren maar nog niet gevaccineerd zijn, krijgen nu Pfizer;

 

Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren kregen altijd al Pfizer.

Hieronder staan wat algemene vragen over vaccinatie.

Je kiest zelf of je wel of niet gevaccineerd wilt worden.

Het openen van de samenleving kan steeds meer door vaccineren, maar ook door testen (beide betaald door de overheid). Vanaf juli is het waarschijnlijk mogelijk dat je een geldig bewijs van ofwel vaccinatie of een negatieve test kunt krijgen.

In Nederland is er nu geen officieel vaccinatiebewijs. Op dit moment hoef je nergens zo'n bewijs te laten zien. Wel krijg je direct na elke vaccinatie een bevestigingsbrief/registratiekaart en/of een stempel van de GGD. Daarin staat bijvoorbeeld informatie over de datum en het toegediende vaccin.  

Lees meer op de Rijksoverheid-site

Dat is per vaccin verschillend. In principe 28 dagen na de tweede prik, tenzij je gevaccineerd bent met Jansen, dan 28 dagen na de eerste (tevens laatste) prik.

Meer weten? Bekijk:

Werking en bescherming | RIVM

Pfizer geeft na 1 prik rond de 70% bescherming voor een korte periode, na de 2e 85% en voor een langere periode. 


Moderna geeft 89,6% (dus bijna 90%) bescherming na de 1e dosis, maar ook voor een korte periode. Na de 2e dosis 94,1% voor langere tijd. 


Janssen geeft 66,1% bescherming met 1 dosis, maar dat is wel ook meteen voor langere tijd. 


Kortom de 2e vaccinatie van de mRNA vaccins zorgt voor de langere beschermingsduur.  1 mRNA geeft ook na de 1e dosis wel een hogere bescherming dan Janssen, maar die bescherming zakt zonder de boost van de 2e vaccinatie vrij snel naar een veel lager niveau. 

Daarom wil het ministerie de mRNA vaccins niet inzetten als je niet weet of het haalbaar is dat mensen inderdaad de 2e dosis ook krijgen.

In deze brochure vind je meer informatie over bescherming, maatregelen en bijwerkingen na de vaccinatie tegen het coronavirus.

 

Lees hier: Meer informatie over de vaccinatie tegen corona.

 

 

Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen.

Lees meer op de Rijksoverheid-site

Nee. De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. Net zoals coronatesten bij de GGD. 

Testen en vaccineren bij GGD Drenthe is altijd gratis. Is er sprake van oplichting? Maak hiervan altijd melding bij de politie. 

 

5 tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt:
 

1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan NIET binnen en neem contact met ons op.  

2. De GGD benadert je niet zomaar voor het maken van een afspraak, ook nooit via sms.

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen of om je een vaccinatie te verkopen. Testen en vaccineren is altijd gratis. Je maakt zelf een testafspraak en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging om te vaccineren waarna je alsnog zelf belt voor een definitieve vaccinatie-afspraak.

De GGD kan je wel bellen omdat iemand met corona heeft aangegeven dat je een nauw contact bent, waardoor je automatisch onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit vragen om financiële gegevens of je BSN nummer.

3. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens.

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht. Doordat testen en vaccineren gratis wordt aangeboden, is het voor ons onnodig uw financiële gegevens op te vragen.

4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of jezelf de GGD mag terugbellen.  

5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats niet op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je daarover deelt. 

Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe aangifte bij de politie via 0900 – 8844. Dan kan hier wat aan worden gedaan.

Vind je het prikken spannend, ben je bang dat je flauwvalt of zit je ergens mee? Geef dat dan vooraf aan. We nemen dan graag de tijd voor je om je op je gemak te stellen. Je kunt bijvoorbeeld ook liggend gevaccineerd worden. En wil je eerst even een gesprek met een arts, dan kan dat ook. 

Ieder vaccin is bestemd voor een specifieke doelgroep. Dit wordt landelijk bepaald en bijgewerkt op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad. Het is dus niet zo dat je zelf kan kiezen voor een bepaald vaccin.

Beantwoord 7 vragen op coronavaccinatie.nl om te zien wat de vaccinatieplanning is per doelgroep en welk vaccin het waarschijnlijk wordt.

Iedere doelgroep heeft een eigen vaccin. Dat komt omdat vaccins schaars zijn en rekening gehouden moet worden met de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen/omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat opslag, beheer en vervoer van en vaccin nauw steekt. GGD Drenthe heeft hier geen invloed op (de huisartsen ook niet). Wij doen alleen de uitvoering en zorgen dat we zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen kunnen vaccineren. Op dit moment is niet bekend wanneer je weer in aanmerking komt wanneer je je nu niet laat vaccineren.  

Op 9 april heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005 die in de medisch hoog-risicogroep vallen, met voorrang te vaccineren tegen COVID-19.  De eerste jongeren uit deze groep ontvangen binnenkort een vaccin. Zij krijgen het vaccin van BioNtech/Pfizer. De griepgroep is iedereen van 1961 tot en met 2003. 

 

Lees het bericht hierover van de Rijksoverheid op: 

16-18-jarigen met medisch hoog risico krijgen binnenkort eerste vaccin | RIVM

 

 

We krijgen veel vragen over en verzoeken voor een mogelijke 'reservelijst' voor restvaccin. We willen niets liever dan iedereen die dat wil zo snel mogelijk vaccineren. De GGD kan die scheidsrechterrol alleen niet vervullen. Voor meer informatie over wat er gebeurt met het restvaccin verwijzen wij door naar dit nieuwsbericht.

Sinds vrijdag 4 juni kun je bij GGD Drenthe direct na je prik deze laten bijschrijven in je gele boekje.

Heb je je vaccinatie eerder bij de GGD gehad?
Dan kun je dit vanaf maandag 7 juni alsnog laten bijschrijven. Dit kan ALLEEN bij 3 speciale stempelstraten en op specifieke momenten én als je je registratiekaart coronavaccinatie meeneemt. 

Lees dit bericht

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs
Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie van de Rijksoverheid.

 

Grote kans dat vakantielanden dit boekje niet accepteren als vaccinatiebewijs

Kijk voor actuele reisadviezen op www.wijsopreis.nl. Daar staat wat een land voor vereisten stelt. Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs. VWS werkt aan een niet te vervalsen internationaal certificaat. De verwachting is dat die er rond 1 juli is.

Hieronder wat vragen over vaccins en de werking.

Of er meer of hevigere bijwerkingen kunnen ontstaan na de 2de coronavaccinatie is afhankelijk van het vaccin.

 

Na de 2de vaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech ervaren meer mensen bijwerkingen blijkt uit de bijsluiter. Deze bijwerkingen kunnen ook heviger zijn dan bij de 1ste vaccinatie. Het gaat hierbij vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Ook na de 2de vaccinatie met het vaccin van Moderna lijken er meer bijwerkingen te zijn in vergelijking met de 1ste vaccinatie.

 

Bij het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria) is het tegenovergestelde te zien. Na de 2de vaccinatie met dit vaccin blijken er over het algemeen minder en mildere bijwerkingen te zijn dan na de 1ste vaccinatie.

 

Zie ook www.lareb.nl 

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).


Door de pauze met AstraZeneca is het begrijpelijk dat er twijfels ontstaan. Het is belangrijk om je goed te informeren, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Kijk bijvoorbeeld op rijksoverheid.nl of op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen voor uitgebreide en betrouwbare informatie, bijvoorbeeld over de kans op zeer zeldzame bijwerkingen.


Alle tweede prikken met AstraZeneca, voor alle leeftijdsgroepen, gaan wel gewoon door. Dat is omdat er wereldwijd nooit meldingen van zeer zeldzame bijwerkingen zijn gedaan na een tweede prik.


Kijk voor meer info de site van Rijksoverheid

Jij bent de enige die kan beslissen of je je laat vaccineren tegen corona. Daarom is het belangrijk dat je informatie over coronavaccinatie klopt. Laat je goed informeren en gebruik daarvoor verschillende bronnen.  

 

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Soms is er dan weinig tijd om te controleren of het klopt. Niet alles is waar. Soms gaat het om aannames en meningen die heel overtuigend klinken. Dat gebeurt ook bij het onderwerp coronavaccinatie.  

 

Bekijk voorbeelden van thema's en meer informatie over wat je kunt doen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-over-coronavaccinatie

Net zoals bij andere vaccins, kun je last krijgen van bijwerkingen. De meeste bijwerkingen krijg je omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van je lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. De bijwerkingen duren vaak enkele dagen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, moeheid, hoofdpijn, koorts. Ook kun je last krijgen van spierpijn, misselijkheid en braken en gewrichtspijn. 

 

Deze bijwerkingen kunnen hinderlijk zijn en ertoe leiden dat een deel van de gevaccineerde personen niet inzetbaar is voor het werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie. Paracetamol (normale dosering) kan verlichting geven.

Het is goed om daar bij het plannen van de vaccinaties voor bepaalde beroepsgroepen, zoals zorgmedewerkers, rekening mee te houden.

Lees meer op de RIVM-site

 

Vraag aan je arts of je dit vaccin mag krijgen als je:

 • een slechte afweer hebt (bijvoorbeeld door ziekte of door het gebruik van medicijnen);

 • bloedverdunners gebruikt;

 • een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt;

 • een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.

 

Maak een nieuwe afspraak als je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;

 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus;

 • de afspraak voor vaccinatie hebt gemist.

Mensen uit de medische (hoog)risicogroepen bij COVID-19 ontvangen een uitnodiging van hun (huis)arts, omdat die de persoonlijke situatie het beste kent. Bel hiervoor niet zelf met de arts, de uitnodiging volgt zodra de arts vaccin voor u heeft. Lees meer op de pagina Vaccinatie medische (hoog)risicogroepen | RIVM.

 

Wanneer je de uitnodiging ontvangt voor een GGD-locatie, zit hier ook een gezondheidsverklaring in. Heb je hier medische vragen over, dan kun je bellen met de medische informatielijn, waarvan het nummer op die verklaring staat. De ingevulde verklaring neem je mee naar de vaccinatie-afspraak. Op basis hiervan wordt bepaald of jij ook op de testlocatie nog een gesprek krijgt met een arts voordat je gevaccineerd wordt. Alleen bij hoge uitzondering gaat er soms een vaccinatie op de GGD-locatie niet door.

 

Vraag aan je arts of je dit vaccin mag krijgen als je:

 • een slechte afweer hebt (bijvoorbeeld door ziekte of door het gebruik van medicijnen);

 • bloedverdunners gebruikt;

 • een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt;

 • een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.

 

Maak een nieuwe afspraak als je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;

 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus;

 • de afspraak voor vaccinatie hebt gemist.


Mensen uit de medische (hoog)risicogroepen bij COVID-19 ontvangen een uitnodiging van hun (huis)arts, omdat die de persoonlijke situatie het beste kent. Bel hiervoor niet zelf met de arts, de uitnodiging volgt zodra de arts vaccin voor u heeft. Lees meer op de pagina Vaccinatie medische (hoog)risicogroepen | RIVM.

 

Wanneer je de uitnodiging ontvangt voor een GGD-locatie, zit hier ook een gezondheidsverklaring in. Heb je hier medische vragen over, dan kun je bellen met de medische informatielijn, waarvan het nummer op die verklaring staat. De ingevulde verklaring neem je mee naar de vaccinatie-afspraak. Op basis hiervan wordt bepaald of jij ook op de testlocatie nog een gesprek krijgt met een arts voordat je gevaccineerd wordt. Alleen bij hoge uitzondering gaat er soms een vaccinatie op de GGD-locatie niet door.

 

Kom in ieder geval niet naar de locatie wanneer je klachten hebt die passen bij COVID-19 en maak een nieuwe afspraak. 

 

Vraag aan je arts of je dit vaccin mag krijgen als je:

 • een slechte afweer hebt (bijvoorbeeld door ziekte of door het gebruik van medicijnen);

 • bloedverdunners gebruikt;

 • een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt;

 • een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.

 

Maak een nieuwe afspraak als je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;

 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus;

 • de afspraak voor vaccinatie hebt gemist.


Mensen uit de medische (hoog)risicogroepen bij COVID-19 ontvangen een uitnodiging van hun (huis)arts, omdat die de persoonlijke situatie het beste kent. Bel hiervoor niet zelf met de arts, de uitnodiging volgt zodra de arts vaccin voor u heeft. Lees meer op de pagina Vaccinatie medische (hoog)risicogroepen | RIVM.

 

Wanneer je de uitnodiging ontvangt voor een GGD-locatie, zit hier ook een gezondheidsverklaring in. Heb je hier medische vragen over, dan kun je bellen met de medische informatielijn, waarvan het nummer op die verklaring staat. De ingevulde verklaring neem je mee naar de vaccinatie-afspraak. Op basis hiervan wordt bepaald of jij ook op de testlocatie nog een gesprek krijgt met een arts voordat je gevaccineerd wordt. Alleen bij hoge uitzondering gaat er soms een vaccinatie op de GGD-locatie niet door.

 

Kom in ieder geval niet naar de locatie wanneer je klachten hebt die passen bij COVID-19 en maak een nieuwe afspraak. 

 

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt over vaccinatie rondom zwangerschap en kraambed aangepast. Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Lees meer 

Op rivm.nl vind je veel antwoorden op medische vragen. Bijvoorbeeld over ziekte en medicijngebruik. Dit wordt continue bijgewerkt. Vragen die te maken hebben met jouw eigen medische situatie kun je aan je huisarts of behandelend arts stellen. Algemene vragen stel je via de corona informatielijn 0800 - 1351.

 

Bij de vaccinatie-uitnodiging zit een gezondheidsverklaring. Hierop staat ook een nummer dat je kunt bellen wanneer je medische vragen hebt.

Jij houdt je na je vaccinatie aan de basisregels tegen corona, omdat je mogelijk het coronavirus nog kunt verspreiden. 

Vaccinatie beschermt tegen ziek worden door corona. Voor gevaccineerde personen gelden daarom voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Je houdt je daarom aan de maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden, je laat je testen als je klachten hebt die passen bij corona. Zo voorkom je dat jij anderen besmet. Een coronatest kan geen positieve uitslag geven door de vaccinatie.

Meer informatie

 

Marcel Levi, voorzitter NWO, heeft op 18 april jl. in het programma Buitenhof antwoorden gegeven op veelgestelde vragen. 

 

Bekijk dit fragment van Buitenhof terug. 

 • Hoe gevaarlijk zijn nieuwe varianten?

 • Zijn fieldlabs verantwoord?

 • Wat zijn de risico's van het stoppen met een vaccin als je kijkt naar de gevolgen bij een mens van het coronavirus?

 • Is er in Nederland een gevoel van urgentie bij het vaccineren?

 • Waarom is Engeland succesvoller met vaccineren?

 

Marcel Levi stond aan het roer van 17 Londense ziekenhuizen op het hoogtepunt van de Britse coronacrisis. Momenteel is hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Informatie over vaccineren

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Ik heb een oproep ontvangen

Als je een oproep hebt gekregen kun je bellen voor een afspraak. Op deze pagina vind je alle praktische informatie.

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Meer informatie

Klik hier voor een overzicht met links naar websites met meer informatie over corona en vaccinatie.