Veel gestelde vragen en antwoorden 

Vragen en liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke infonummer 0800 - 1351

Het is begrijpelijk dat je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rij. Deze gaan over het geven van het vaccin door de GGD Drenthe. Veel vragen en antwoorden zijn te vinden op de landelijke website: coronavaccinatie.nl.

Hieronder vind je enkele vragen en antwoorden over de vaccinatie.

Bekijk deze speciale pagina met veelgestelde vragen en antwoorden over de boosterprik. 

Een afspraak maken voor een vaccinatie gaat het snelst en eenvoudigst via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl met je eigen DigiD-account

 

Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om deze mensen te helpen heeft Stichting Digisterker een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak. Ga voor de online stap voor stap uitleg naar uitlegprikafspraak.nl 

Mensen met een ernstige afweerstoornis, krijgen vanaf 6 oktober een uitnodiging via hun medisch specialist voor een derde prik.

 

Boosterprik?
In de uitnodigingsbrief die per post ontvangt, staat alle  informatie hoe je een afspraak kunt inplannen. Momenteel is dat online nog niet mogelijk.

Een menstruatiestoornis is vrijwel altijd tijdelijk is en dat er na een tijdje weer een normale cyclus terugkomt.


Er wordt op dit moment onderzoek gedaan of dit door de vaccinatie komt of dat het toevallig is dat er een menstruatiestoornis is na de vaccinatie. Menstruatiestoornissen komen namelijk ook heel vaak voor zonder vaccinatie. Het is dus nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed effect hebben op de hormoonspiegels.

Nee, omdat het vaccin alleen maar zorgt dat je lichaam het spike-eiwit maakt kan het alleen maar tegen het coronavirus werken. Omdat dit spike-eiwit nergens anders op voorkomt dan op het coronavirus. Dus ook niet op cellen in je eicellen en je eierstokken. Het vaccin kan je dus niet onvruchtbaar maken.


Alle coronavaccins werken zo dat je afweersysteem aangezet wordt en uiteindelijk het coronavirus kan herkennen en opruimen.

Dit doet het vaccin door cellen van je eigen lichaam het zogenaamde spike-eiwit te laten maken. Dit is een eiwit wat ook op het corona virus zit, maar dit eiwit zelf maakt je niet ziek. Je afweersysteem herkent dit eiwit als ‘fout’ en zal het proberen op te ruimen. De volgende keer dat je in aanraking komt met het spike-eiwit (bv. in een 2e vaccin of het coronavirus) zal je lichaam veel sneller kunnen reageren en het virus veel sneller kunnen opruimen. 

Zwanger? Geef dit aan op de gezondheidsverklaring en ook op de locatie. 
Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 0592-709709.


Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie of deze Youtube video met uitleg.

 

Lees meer op Wat je als (aanstaande) ouder wilt weten over coronavaccinatie | Ouders van Nu

Houd hiermee dan rekening met het maken van je (twee) vaccinatie-afspraken. Tussen de twee vaccinatie-afspraken zit een zekere periode . Het is niet wenselijk om de tweede prik uit te stellen. Deze periode is vastgesteld om te komen tot optimale gezondheidswinst en bescherming.  

Mensen die ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Staat je niet in de BRP, maar ben je wel langer dan 1 maand in Nederland? Dan kun je onder voorwaarden ook een vaccinatie in Nederland krijgen.

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland MET paspoort en BurgerServiceNummer (BSN)

Woon je niet in Nederland, maar verblijf je er wel langer dan 1 maand? Dan kun je een corona-vaccinatie krijgen, als je

 • een BSN-nummer hebt; en

 • een DigiD hebt; en

 • je na de 1e prik nog lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele 2e prik.   

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland ZONDER paspoort en BurgerServiceNummer(BSN)

Ben je langer dan 1 maand in Nederland en heb je geen BSN of DigiD? En ben je geboren in 1955 of eerder? Dan kun je je melden bij je eigen ambassade in Nederland. De ambassade geeft je een telefoonnummer, waarmee je je kunt aanmelden voor vaccinatie.

Neem je paspoort mee naar de afspraak voor de corona-vaccinatie. En zorg ervoor dat je lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele tweede prik.

 

Ben je langer dan 1 maand in Nederland en heb je geen BSN of DigiD? En ben je geboren in 1956 of later? Dan volgt voor jou later nog meer informatie. Houd de communicatie van de overheid in de gaten.

GGD Drenthe heeft op dit moment vier vaccinatielocaties waarvan er drie actief zijn:

 

Op deze pagina  Praktische info.staat info over:

- Welke vaccinatielocaties zijn er en hoe kom ik daar?

- Hoe verloopt een vaccinatie? Het gaat het parkeren, aanmelden, prikken op onze locaties?  

Ook wie langer dan een half jaar geleden corona heeft gehad, heeft maar één vaccin nodig om beschermd te zijn tegen corona. 

 

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie gewoon door. 

Lees Met één vaccin al beschermd na doorgemaakte Covid-infectie  

In de normale cyclus, moet er minimaal 21 dagen tussen twee Pfizer-vaccinaties zitten.

 

Wanneer je een uitnodiging ontvangt voor de boosterprik, zit tussen de laatste vaccinatie 6 maanden. Bekijk hier de Veelgestelde vragen over de boosterprik. 

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan nog niet vaccineren, maar wel testen bij de GGD.
 

Had je een vaccinatieafspraak? Verzet die dan via 0800-7070 (bereikbaar tussen 08.00 - 20.00 uur).

Nee, totdat je quarantaineperiode is afgelopen blijf je thuis. 

 

Had je een afspraak? Verzet deze dan. Bel hiervoor 0800-7070 (bereikbaar tussen 08.00 - 20.00 uur).

 

Of annuleer je afspraak en kom zonder afspraak naar de vaccinatielocatie. Let op, is het je tweede vaccinatie, kom dan zo snel mogelijk nadat je quarantaineperiode voorbij is. 

Lees hierover meer.

Hieronder staan wat algemene vragen over vaccinatie.

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie, krijgen het vaccin van Moderna of Pfeizer (mRNA-vaccin). Ongeacht welk vaccin waar eerder mee is geprikt. 

Ja, dat kan, maar de kans is wel veel kleiner. Ook bij de meer besmettelijke Deltavariant.

De kans dat je corona krijgt is heel klein als je gevaccineerd bent, maar het kan wel.


 • De kans dat je in het ziekenhuis terecht komt, is bijna 20 keer lager als je gevaccineerd bent.

 • De kans dat je op de IC komt zelfs 33% lager.

 • Daarnaast zijn ongevaccineerde mensen die met corona in het ziekenhuis terechtkomen zo’n 20 jaar jonger.

 

Krijg je corona en ben je volledig gevaccineerd? Dan ben je ook veel minder besmettelijk dan iemand die niet gevaccineerd is. De kans dat je een huisgenoot besmet is bijvoorbeeld 63% lager. Lees er meer over op de website van het RIVM.  

De derde corona-vaccinatie is voor een selecte groep patiënten met een ernstige afweerstoornis. Zij zijn door deze derde prik beter beschermd.

 

Een boosterprik is een oppepper voor mensen die na vaccinatie voldoende bescherming hebben opgebouwd tegen corona, maar bij wie de immuniteit na verloop van tijd is afgenomen. Dat laatste houdt het RIVM continu goed in de gaten. Zie ook dit bericht.

Ja, met een derde vaccinatie zijn zij beter beschermd tegen het coronavirus. Kom je hiervoor in aanmerking, dan ontvang je na 6 oktober een uitnodigingsbrief van je medisch specialist. Wanneer je de brief precies krijgt, is niet te zeggen. De brieven worden niet allemaal tegelijk verstuurd. Ook bepaalt de medisch specialist wat voor jou (in jouw medisch traject) het beste moment is. 

 

In de uitnodigingsbrief staat een speciaal telefoonnummer met een code. Hiermee kun je een afspraak inplannen. De prik wordt gezet bij een vaccinatielocatie van de GGD.

 

LET OP: neem de brief mee naar je vaccinatie-afspraak. Zie ook dit bericht en de veelgestelde vragen op de website van de RIVM

Om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen, beginnen de GGD’en vanaf 6 december met het prikken van boostervaccinaties: een extra vaccinatie voor 60-plussers.

 

Ook bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers krijgen binnenkort zo’n boostervaccinatie aangeboden. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.

​Kijk het hele bericht via GGD GHOR of De veelgestelde vragen over de boosterprik.

 

Ja, dat kan. Maar de kans dat je hiervoor in het ziekenhuis wordt opgenomen is na vaccinatie klein.  De kans dat je corona krijgt is heel klein als je gevaccineerd bent, maar het kan wel.

 

 • De kans dat je in het ziekenhuis terecht komt, is bijna 20 keer lager als je gevaccineerd bent.

 • De kans dat je op de IC komt zelfs 33% lager.

 • Daarnaast zijn ongevaccineerde mensen die met corona in het ziekenhuis terechtkomen zo’n 20 jaar jonger.

 

Krijg je corona en ben je volledig gevaccineerd? Dan ben je ook veel minder besmettelijk dan iemand die niet gevaccineerd is. De kans dat je een huisgenoot besmet is bijvoorbeeld 63% lager. Lees er meer over op de website van het RIVM.  

 

Na de eerste vaccinatie met Pfizer, Moderna of Astrazeneca kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen. 

Nee. De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. Net zoals coronatesten bij de GGD. 

Testen en vaccineren bij GGD Drenthe is altijd gratis. Is er sprake van oplichting? Maak hiervan altijd melding bij de politie. 

 

5 tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt:
 

1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan NIET binnen en neem contact met ons op.  


2. De GGD benadert je niet zomaar voor het maken van een afspraak, ook nooit via sms.

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen of om je een vaccinatie te verkopen. Testen en vaccineren is altijd gratis. Je maakt zelf een testafspraak en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging om te vaccineren waarna je alsnog zelf belt voor een definitieve vaccinatie-afspraak.

De GGD kan je wel bellen omdat iemand met corona heeft aangegeven dat je een nauw contact bent, waardoor je automatisch onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit vragen om financiële gegevens of je BSN nummer.


3. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens.

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht. Doordat testen en vaccineren gratis wordt aangeboden, is het voor ons onnodig uw financiële gegevens op te vragen.


4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of jezelf de GGD mag terugbellen.  


5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats niet op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je daarover deelt. 


Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe aangifte bij de politie via 0900 – 8844. Dan kan hier wat aan worden gedaan.

Vind je het prikken spannend, ben je bang dat je flauwvalt of zit je ergens mee? Geef dat dan vooraf aan. We nemen dan graag de tijd voor je om je op je gemak te stellen. Je kunt bijvoorbeeld ook liggend gevaccineerd worden. En wil je eerst even een gesprek met een arts, dan kan dat ook.  Lees de pagina over angstig voor de prik.

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar zijn inmiddels ook uitgenodigd voor een vaccinatie (Pfizer). Lees meer op de pagina Jongeren. 

Lees in dit bericht waar je het gele boekje kunt laten stempelen. 

Interview: Oneens over coronavaccinatie? Zo blijf je in gesprek! 

 • Over coronavaccinatie kunnen de meningen flink verschillen. Hoe praat je met vrienden of familieleden die hier heel anders over denken dan jij? Dr. Mattheis van Leeuwen legt in dit artikel uit hoe je je elkaar ruimte geeft en in gesprek blijft.

 

GGD Drenthe webinar In gesprek over vaccinatie

Scholen ontvingen deze terugkoppeling van het webinar In gesprek over vaccinatie van donderdag 9 september jl.

Onze Jeugdarts Jac Korsten en vaccinatiearts Tim Hof reikten tijdens dit webinar handvatten aan hoe je het gesprek kan aangaan met bijvoorbeeld leerlingen of ouders die nog twijfelen aan het nemen van een vaccinatie.


In de terugkoppeling vind je:

 • een link om het webinar terug te kijken

 • vragen en antwoorden met doorlinkjes naar losse fragmenten uit het webinar.

 • interessante bronnen over vaccineren, zoals de biologielessen van het instituut voor biologie (NIBI)

Hieronder wat vragen over vaccins en de werking.

Na de 2de vaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech ervaren meer mensen bijwerkingen. Het gaat hierbij vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen één of enkele dagen. 

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

 

Op rijksoverheid.nl of op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen staat uitgebreide en betrouwbare informatie, bijvoorbeeld over de kans op zeer zeldzame bijwerkingen.

Jij bent de enige die kan beslissen of je je laat vaccineren tegen corona. Daarom is het belangrijk dat je informatie over coronavaccinatie klopt. Laat je goed informeren en gebruik daarvoor verschillende bronnen.  

 

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Soms is er dan weinig tijd om te controleren of het klopt. Niet alles is waar. Soms gaat het om aannames en meningen die heel overtuigend klinken. Dat gebeurt ook bij het onderwerp coronavaccinatie.  

 

Bekijk voorbeelden van thema's en meer informatie over wat je kunt doen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-over-coronavaccinatie

Twijfel je hierover, bijvoorbeeld vanwege medicatie die je gebruikt? Overleg dit dan met je behandelend arts of huisarts.

 

Had je bij de eerste corona-vaccinatie een allergische reactie gehad? 
Uit een pilot van zes ziekenhuizen blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om alsnog veilig te vaccineren. Je kunt sinds 21 oktober door de huisarts worden verwezen naar een allergoloog (via Zorgdomein). Het eerdere advies om bij allergische reactie niet te vaccineren komt daarmee te vervallen. 

 

Laat je niet vaccineren wanneer je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;

 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus. 

 

Voor je prik vul je een gezondheidsverklaring in

Toen je de uitnodiging ontving voor een GGD-locatie, zat hier ook een gezondheidsverklaring bij.

 

Heb je hier medische vragen over? Bel dan met de medische informatielijn, het nummer staat op de verklaring.

 

Deze ingevulde verklaring neem je mee naar je vaccinatie-afspraak. Op basis hiervan bepalen we of jij een gesprek krijgt met de vaccinatiearts op de locatie, voordat je de prik krijgt. Alleen bij hoge uitzondering gaat er soms een vaccinatie op de GGD-locatie niet door.

 

Heb je dit formulier niet meer? Je kunt hem zelf downloaden en printen of hem op de vaccinatielocatie krijgen en invullen.

Op rivm.nl vind je veel antwoorden op medische vragen. Bijvoorbeeld over ziekte en medicijngebruik. Dit wordt continue bijgewerkt. Vragen die te maken hebben met jouw eigen medische situatie kun je aan je huisarts of behandelend arts stellen. Algemene vragen stel je via de corona informatielijn 0800 - 1351.

 

Bij de vaccinatie-uitnodiging zit een gezondheidsverklaring. Hierop staat ook een nummer dat je kunt bellen wanneer je medische vragen hebt.

De basismaatregelen zijn er nog omdat ondanks de vaccinatie je toch nog besmet kunt raken en het kunt doorgeven. De kans is vee kleiner, maar niet nul. Gevaccineerden die tóch corona krijgen, besmetten gemiddeld 63% minder vaak anderen dan niet-gevaccineerde mensen. De kans dat je als gevaccineerde in het ziekenhuis belandt is 20 keer lager. De kans dat je op de IC belandt zelfs 33 keer lager. 

Wil je reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan is een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs zijn dat je bent hersteld van corona. Je kunt deze bewijzen laten zien met de CoronaCheck-app.

Lees Coronabewijs regelen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Meer informatie

Hoe kan het dat steeds meer gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden?

Klachten of positieve zelftest? Blijf thuis en laat je testen.
Ook als je gevaccineerd bent of onlangs hersteld van corona. De kans bestaat nog steeds dat je corona kan krijgen. 

Vaccineren, hoe werkt dat?

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Wil je een prikafspraak?

Je kunt vaak al dezelfde dag terecht.
 

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Locaties en openingstijden

Op deze pagina vind je een overzicht de vaccinatielocaties.in Drenthe en de meest actuele openingstijden. 

We use cookies to improve your experience on our website.