Veel gestelde vragen en antwoorden 

Vragen en liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke infonummer 0800 - 1351

Het is begrijpelijk dat je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rij. Deze gaan over het geven van het vaccin door de GGD Drenthe. Veel vragen en antwoorden zijn te vinden op de landelijke website: coronavaccinatie.nl.

Hieronder vind je enkele vragen en antwoorden over de vaccinatie.

Ja Iedereen kan vanaf 12 jaar en ouder in Drenthe ook zonder een afspraak een prik halen tegen het coronavirus. Zo kun je langskomen wanneer het jou het beste past. Check wel altijd vooraf even op welke locatie je die dag terecht kunt. 

 

Je vindt een actueel overzicht altijd op onze webpagina: Vaccinatielocaties GGD Drenthe (drenthevaccineert.nl)

Een afspraak maken voor een vaccinatie gaat het snelst en eenvoudigst via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl met je eigen DigiD-account

 

Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om deze mensen te helpen heeft Stichting Digisterker een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak. Ga voor de online stap voor stap uitleg naar uitlegprikafspraak.nl 

 

Mensen met een ernstige afweerstoornis, krijgen vanaf 6 oktober een uitnodiging via hun medisch specialist voor een derde prik.

Zwanger? Geef dit aan op de gezondheidsverklaring en ook op de locatie. 
Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 0592-709709.


Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie of deze Youtube video met uitleg.

 

Lees meer op Wat je als (aanstaande) ouder wilt weten over coronavaccinatie | Ouders van Nu

Houd hiermee dan rekening met het maken van je (twee) vaccinatie-afspraken. Tussen de twee vaccinatie-afspraken zit een zekere periode . Het is niet wenselijk om de tweede prik uit te stellen. Deze periode is vastgesteld om te komen tot optimale gezondheidswinst en bescherming.  

Mensen die ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Staat je niet in de BRP, maar ben je wel langer dan 1 maand in Nederland? Dan kun je onder voorwaarden ook een vaccinatie in Nederland krijgen.

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland MET paspoort en BurgerServiceNummer (BSN)

Woon je niet in Nederland, maar verblijf je er wel langer dan 1 maand? Dan kun je een corona-vaccinatie krijgen, als je

 • een BSN-nummer hebt; en

 • een DigiD hebt; en

 • je na de 1e prik nog lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele 2e prik.   

 

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland ZONDER paspoort en BurgerServiceNummer(BSN)

Ben je langer dan 1 maand in Nederland en heb je geen BSN of DigiD? En ben je geboren in 1955 of eerder? Dan kun je je melden bij je eigen ambassade in Nederland. De ambassade geeft je een telefoonnummer, waarmee je je kunt aanmelden voor vaccinatie.

Neem je paspoort mee naar de afspraak voor de corona-vaccinatie. En zorg ervoor dat je lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele tweede prik.

 

Ben je langer dan 1 maand in Nederland en heb je geen BSN of DigiD? En ben je geboren in 1956 of later? Dan volgt voor jou later nog meer informatie. Houd de communicatie van de overheid in de gaten.

GGD Drenthe heeft op dit moment vier vaccinatielocaties waarvan er drie actief zijn:

 

Op deze pagina  Praktische info.staat info over:

- Welke vaccinatielocaties zijn er en hoe kom ik daar?

- Hoe verloopt een vaccinatie? Het gaat het parkeren, aanmelden, prikken op onze locaties?  

Ook wie langer dan een half jaar geleden corona heeft gehad, heeft maar één vaccin nodig om beschermd te zijn tegen corona. 

 

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie gewoon door. 

Lees Met één vaccin al beschermd na doorgemaakte Covid-infectie  

De tijd die tussen twee Pfizer-vaccinaties zit, is momenteel 28 dagen.

Heb je klachten die lijken te horen bij het coronavirus? Maak dan een andere vaccinatieafspraak en laat je testen bij de GGD. 
 

Verzet de afspraak via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (in de uitnodigingsbrief: bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur)

 

Ben je in de buurt geweest van iemand met klachten die op corona lijken? Dan is het belangrijk je gezondheid in de gaten te houden. 

 

Kom je niet naar voren uit het bron- en contactonderzoek (als nauw contact) en je hebt geen klachten, dan kun je een afspraak voor een vaccinatie maken/laten doorgaan. 

Ja, totdat zeker is dat er zich geen klachten ontwikkelen blijf je thuis.

 

Verzet je afspraak om te vaccineren. Bel hiervoor het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer (zie voor het nummer de uitnodigingsbrief tussen 8.00 - 20.00 u.)

 

Of annuleer je afspraak en kom zonder afspraak naar de vaccinatielocatie. Let op, is het je tweede vaccinatie, kom dan zo snel mogelijk nadat je quarantaineperiode voorbij is. Tussen beide vaccinaties kan niet teveel tijd zitten.  

Lees hierover meer.

Hieronder staan wat algemene vragen over vaccinatie.

Je kiest zelf of je wel of niet gevaccineerd wilt worden.

Het openen van de samenleving kan steeds meer door vaccineren, maar ook door testen (beide betaald door de overheid) 

Lees meer op de Rijksoverheid-site

De derde corona-vaccinatie is voor een selecte groep patiënten met een ernstige afweerstoornis. Zij zijn door deze derde prik beter beschermd.

 

Een boosterprik is een oppepper voor mensen die na vaccinatie voldoende bescherming hebben opgebouwd tegen corona, maar bij wie de immuniteit na verloop van tijd is afgenomen. Dat laatste houdt het RIVM continu goed in de gaten. Zie ook dit bericht.

Ja, met een derde vaccinatie zijn zij beter beschermd tegen het coronavirus. Kom je hiervoor in aanmerking, dan ontvang je na 6 oktober een uitnodigingsbrief van je medisch specialist. Wanneer je de brief precies krijgt, is niet te zeggen. De brieven worden niet allemaal tegelijk verstuurd. Ook bepaalt de medisch specialist wat voor jou (in jouw medisch traject) het beste moment is. 

 

In de uitnodigingsbrief staat een speciaal telefoonnummer met een code. Hiermee kun je een afspraak inplannen. De prik wordt gezet bij een vaccinatielocatie van de GGD.

 

LET OP: neem de brief mee naar je vaccinatie-afspraak. Zie ook dit bericht en de veelgestelde vragen op de website van de RIVM

Een boosterprik is nu nog niet nodig, ook niet voor ouderen. Het RIVM houdt de bescherming door vaccins tegen corona nauwlettend in de gaten. Zodra het nodig is, staan de GGD en het RIVM paraat voor een boostercampagne. Zie ook dit bericht.

 

Ja, dat kan. Maar de kans dat je hiervoor in het ziekenhuis wordt opgenomen is na vaccinatie klein. 


Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. 7 tot 14 dagen na de eerste vaccinatie met Pfizer of Moderna is 90% van de mensen beschermd tegen corona. 


We weten nog niet precies hoe lang de bescherming duurt. Na een aantal weken nemen de antistoffen af en is de bescherming wat minder goed. 


Daarom is nog een tweede vaccinatie nodig. Door de tweede vaccinatie worden er meer antistoffen aangemaakt, die langer aanwezig blijven en het virus beter kunnen aanpakken.


In dit RIVM-bericht staat hierover meer informatie.

Na de eerste vaccinatie met Pfizer, Moderna of Astrazeneca kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen. 

Dat wordt ook nog onderzocht. Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad buigen zich momenteel over het vraagstuk. Het kabinet neemt in het najaar een besluit.

GGD Drenthe zet geen prikbussen in op basisscholen of voortgezet onderwijs. We bieden op verzoek wel voorlichting, aan ouders en kinderen. Het is de bedoeling dat kinderen samen met ouders of verzorgers beslissen over vaccinatie. Kinderen met vragen kunnen ook chatten met jouwggd.nl 

Nee. De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. Net zoals coronatesten bij de GGD. 

Testen en vaccineren bij GGD Drenthe is altijd gratis. Is er sprake van oplichting? Maak hiervan altijd melding bij de politie. 

 

5 tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt:
 

1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan NIET binnen en neem contact met ons op.  


2. De GGD benadert je niet zomaar voor het maken van een afspraak, ook nooit via sms.

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen of om je een vaccinatie te verkopen. Testen en vaccineren is altijd gratis. Je maakt zelf een testafspraak en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging om te vaccineren waarna je alsnog zelf belt voor een definitieve vaccinatie-afspraak.

De GGD kan je wel bellen omdat iemand met corona heeft aangegeven dat je een nauw contact bent, waardoor je automatisch onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit vragen om financiële gegevens of je BSN nummer.


3. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens.

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht. Doordat testen en vaccineren gratis wordt aangeboden, is het voor ons onnodig uw financiële gegevens op te vragen.


4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of jezelf de GGD mag terugbellen.  


5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats niet op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je daarover deelt. 


Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe aangifte bij de politie via 0900 – 8844. Dan kan hier wat aan worden gedaan.

Vind je het prikken spannend, ben je bang dat je flauwvalt of zit je ergens mee? Geef dat dan vooraf aan. We nemen dan graag de tijd voor je om je op je gemak te stellen. Je kunt bijvoorbeeld ook liggend gevaccineerd worden. En wil je eerst even een gesprek met een arts, dan kan dat ook.  Lees de pagina over angstig voor de prik.

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar zijn inmiddels ook uitgenodigd voor een vaccinatie (Pfizer). Lees meer op de pagina Jongeren. 

Lees in dit bericht waar je het gele boekje kunt laten stempelen. 

Interview: Oneens over coronavaccinatie? Zo blijf je in gesprek! 

 • Over coronavaccinatie kunnen de meningen flink verschillen. Hoe praat je met vrienden of familieleden die hier heel anders over denken dan jij? Dr. Mattheis van Leeuwen legt in dit artikel uit hoe je je elkaar ruimte geeft en in gesprek blijft.

 

GGD Drenthe webinar In gesprek over vaccinatie

Scholen ontvingen deze terugkoppeling van het webinar In gesprek over vaccinatie van donderdag 9 september jl.

Onze Jeugdarts Jac Korsten en vaccinatiearts Tim Hof reikten tijdens dit webinar handvatten aan hoe je het gesprek kan aangaan met bijvoorbeeld leerlingen of ouders die nog twijfelen aan het nemen van een vaccinatie.


In de terugkoppeling vind je:

 • een link om het webinar terug te kijken

 • vragen en antwoorden met doorlinkjes naar losse fragmenten uit het webinar.

 • interessante bronnen over vaccineren, zoals de biologielessen van het instituut voor biologie (NIBI)

Lees in dit bericht waar je het gele boekje kunt laten stempelen. 

 

Bedrijven kunnen in principe met de huidige wetgeving nu al ongevaccineerde Nederlanders weigeren. Dat bleek eerder dit jaar uit een advies van de Gezondheidsraad.

 

Werkgevers mogen hun werknemers niet verplichten tot het nemen van een coronaprik, maar kunnen een vaccinatiebewijs wel als voorwaarde stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen. Er zijn strenge voorwaarden verbonden aan het eisen van een vaccinatiebewijs. Zo mag het niet leiden tot discriminatie, uitsluiting of een schending van privacyregels.

 

Niet-gevaccineerde werknemers en hun werkgevers moeten zelf tot een oplossing komen. Rutte vertelde begin augustus dat de rechter bedrijven op het matje kan roepen. "Het gaat om een afweging van belangen en het is de rechter die daarover gaat."

Omdat een vaccinatieplicht als een heel zwaar middel wordt beschouwd en het kabinet vasthoudt aan de vrijwillig keuze voor een vaccin.

Nee, dat mag niet. Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving en mag dus geen test afnemen ter controle.

Ook mogen werkgevers de redenen waarom werknemers zich ziek melden - vanwege bijvoorbeeld coronagerelateerde klachten - niet bijhouden, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Hieronder wat vragen over vaccins en de werking.

Of er meer of hevigere bijwerkingen kunnen ontstaan na de 2de coronavaccinatie is afhankelijk van het vaccin.

 

Na de 2de vaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech ervaren meer mensen bijwerkingen blijkt uit de bijsluiter. Deze bijwerkingen kunnen ook heviger zijn dan bij de 1ste vaccinatie. Het gaat hierbij vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. 


Ook na de 2de vaccinatie met het vaccin van Moderna lijken er meer bijwerkingen te zijn in vergelijking met de 1ste vaccinatie.

 

Bij het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria) is het tegenovergestelde te zien. Na de 2de vaccinatie met dit vaccin blijken er over het algemeen minder en mildere bijwerkingen te zijn dan na de 1ste vaccinatie.

 

Zie ook www.lareb.nl 

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

 

Op rijksoverheid.nl of op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen staat uitgebreide en betrouwbare informatie, bijvoorbeeld over de kans op zeer zeldzame bijwerkingen.

Jij bent de enige die kan beslissen of je je laat vaccineren tegen corona. Daarom is het belangrijk dat je informatie over coronavaccinatie klopt. Laat je goed informeren en gebruik daarvoor verschillende bronnen.  

 

Veel mensen halen informatie over coronavaccinatie van internet, social media en andere mediabronnen. Informatie verspreidt zich razendsnel. Soms is er dan weinig tijd om te controleren of het klopt. Niet alles is waar. Soms gaat het om aannames en meningen die heel overtuigend klinken. Dat gebeurt ook bij het onderwerp coronavaccinatie.  

 

Bekijk voorbeelden van thema's en meer informatie over wat je kunt doen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-over-coronavaccinatie

Vraag aan je arts of je dit vaccin mag krijgen als je:

 • een slechte afweer hebt (bijvoorbeeld door ziekte of door het gebruik van medicijnen);

 • bloedverdunners gebruikt;

 • een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt;

 • een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.

 

Maak een nieuwe afspraak als je:

 • ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;

 • klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus;

 • de afspraak voor vaccinatie hebt gemist.

  

Wanneer je de uitnodiging ontvangt voor een GGD-locatie, zit hier ook een gezondheidsverklaring in. Heb je hier medische vragen over, dan kun je bellen met de medische informatielijn, het nummer staat op de verklaring. Deze ingevulde verklaring neem je mee naar de vaccinatie-afspraak. Op basis hiervan wordt bepaald of jij ook op de vaccinatielocatie nog een gesprek krijgt met een arts voordat je gevaccineerd wordt. Alleen bij hoge uitzondering gaat er soms een vaccinatie op de GGD-locatie niet door.

Op rivm.nl vind je veel antwoorden op medische vragen. Bijvoorbeeld over ziekte en medicijngebruik. Dit wordt continue bijgewerkt. Vragen die te maken hebben met jouw eigen medische situatie kun je aan je huisarts of behandelend arts stellen. Algemene vragen stel je via de corona informatielijn 0800 - 1351.

 

Bij de vaccinatie-uitnodiging zit een gezondheidsverklaring. Hierop staat ook een nummer dat je kunt bellen wanneer je medische vragen hebt.

De basismaatregelen zijn er nog omdat ondanks de vaccinatie je toch nog besmet kunt raken en het kunt doorgeven. 

De basis is:

 • houd 1,5 meter afstand

 • laat je testen als je klachten hebt die passen bij corona. Zo voorkom je dat jij anderen besmet.  

 • was voldoende je handen

 • nies en hoest in je ellebogen

Wil je reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan is een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs zijn dat je bent hersteld van corona. Je kunt deze bewijzen laten zien met de CoronaCheck-app.

Lees Coronabewijs regelen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Meer informatie

Klachten? Blijf thuis en laat je testen.
Ook als je gevaccineerd bent of onlangs hersteld van corona. De kans bestaat nog steeds dat je corona kan krijgen. 

Vaccineren, hoe werkt dat?

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Met of zonder prikafspraak

Prikken kan met of zonder een afspraak. 

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Locaties en openingstijden

Op deze pagina vind je een overzicht de vaccinatielocaties.in Drenthe en de meest actuele openingstijden.