Extra (booster)prik: veel gestelde vragen en antwoorden 

Vragen en liever telefonisch contact? Bel dan met het landelijke infonummer 0800 - 1351

We zetten een aantal vragen en antwoorden over de extra (booster)prik op een rij. 

Wil je weten wat je specifiek in Drenthe kunt verwachten? Lees dan het nieuwsbericht

Een boostervaccinatie is een extra prik, een stimulans, om de bescherming tegen COVID-19 op peil te brengen. 

Je krijgt hierbij een mRNA vaccin: Pfizer of Moderna. Ook als je eerder een ander vaccin kreeg. Je kunt niet kiezen. Je krijgt het vaccin dat op dat moment op de priklocatie aanwezig is. 

Ja. Zodra je in aanmerking komt, ontvang je een brief van het RIVM.

In de uitnodigingsbrief staat alle informatie over het maken van een afspraak voor een extra prik. 

Zorgpersoneel hoort binnenkort door wie zij worden uitgenodigd. 

Je kunt een afspraak maken nadat je de uitnodigingbrief ontvangt via de post. In de brief staat het afsprakennummer. Daarmee kun je samen met een medewerker een locatie, datum en een tijdstip kiezen. In Drenthe kun je soms dezelfde dag al terecht.

 

Op dit moment is GGD GHOR Nederland druk bezig om het online portaal aan te passen voor de boostervaccinaties. De eerste groep, 80-plus, kan daardoor nog niet online een afspraak maken.

De boostervaccinaties zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder die thuis wonen of in een zorginstelling. Ook zorgmedewerkers krijgen binnenkort zo’n boostervaccinatie aangeboden.

De boostervaccinatie van 60-plussers die thuis wonen gaat van oud naar jong. 18 november worden eerst de mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd. Zij krijgen een brief van het RIVM met de mogelijkheid om vanaf 19 november een afspraak te maken voor de boostervaccinatie bij de GGD.

 

Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgen de mensen van 60 tot en met 79 jaar. Valt je partner onder deze doelgroep, dan kun je samen een afspraak maken wanneer de eerste de brief ontvangt. 

 

60-plus en niet in staat om naar de GGD-vaccinatielocatie te gaan? Dan bestaat vanaf januari een mogelijkheid aan huis gevaccineerd te worden door de GGD. Je kunt dit aangeven bij het maken van de afspraak.

 

Woon je in een instelling? Dan komt de uitnodiging van de instelling en de prik van de instellingsarts of - als die er niet is - van de GGD. 

 

Vanaf december kan het personeel in de zorg met direct patiëntcontact een boostervaccinatie krijgen. De zorg prikt zoveel mogelijk de zorg. Wij ondersteunen als GGD’en daar waar nodig. 

 

Het zorgpersoneel in de langdurige zorg krijgt zo snel mogelijk een boostervaccinatie aangeboden, waar en hoe wordt nog bepaald.

Nee, dat kan niet. Voor een extra prik (booster), maak je altijd een afspraak. 
 

Na iedere vaccinatie kan het zijn dat je bijwerkingen ervaart. Bijvoorbeeld pijn op de prikplek, vermoeidheid en koude rillingen, hoofdpijn of spier- en gewrichtspijn. Lees hier meer over de bijwerkingen van de coronavaccins.

Deze extra prik komt in ieder geval:

  • zes maanden na de laatste coronavaccinatie of coronabesmetting;

  • twee weken voor of na de griepprik.

Veel mensen vragen zich af of het Janssen vaccin hen nog voldoende beschermt. Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt dat de bescherming tegen ziekenhuisopname ook voor het Janssen- en AstraZeneca-vaccin hoog is.

De Gezondheidsraad is gevraagd om het kabinet snel te adviseren over het al dan niet aanbieden van een boostervaccinatie aan alle mensen die gevaccineerd zijn met Janssen.

De Gezondheidsraad kijkt ook naar het aanbieden van een boostervaccinatie voor de groep mensen onder de 60 jaar die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen. 

Nee, een derde vaccinatie is niet hetzelfde als een boostervaccinatie. Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen.

Als je meer wilt weten over de boostervaccinaties, kijk dan op:

Uiteraard kun je voor advies ook altijd terecht bij je huisarts of medisch specialist.

Heb je vragen over de Drentse vaccinatielocaties? Bel ons dan via 0592-709709 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (7 dagen per week, 8.00 -17.00 uur).  

Klachten? Blijf thuis en laat je testen.
Ook als je gevaccineerd bent of onlangs hersteld van corona. De kans bestaat nog steeds dat je corona kan krijgen

 

Vaccineren, hoe werkt dat?

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Wil je een prikafspraak?

Je kunt vaak al dezelfde dag terecht.

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Locaties en openingstijden

Op deze pagina vind je een overzicht de vaccinatielocaties.in Drenthe en de meest actuele openingstijden.