Weekoverzicht t/m 21 november

Prikken zonder afspraak is mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check eerst de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.  


De vaccins beschermen nog steeds heel goed tegen ziekenhuisopnames. Veruit het grootste deel van de opnames betreft ongevaccineerde mensen of mensen met onderliggend lijden. Terwijl maar een klein deel van alle Nederlanders niet gevaccineerd is. De verspreiding van het virus is heel groot. Daarom is het juist nu zo belangrijk om je aan de maatregelen te houden.


  • 379.772 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (85,8%). (bron: RIVM)

  • 83% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)

  • In totaal, van 6 januari tot en met 21 november, zette GGD Drenthe 589.271 vaccinaties.


Waarom vaccineren?
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen.

Bijvoorbeeld:

  • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).

  • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Doordat veel mensen in een groep immuun zijn, verspreidt het virus zich minder snel en worden maatregelen om het virus in te dammen eerder overbodig.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl


Het RIVM gaf op 18 november een update over de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopnames en IC (Intensive Care) opnames. Over de laatste acht weken bleek deze 92% tegen ziekenhuis- en 96% tegen IC-opnames. Hij blijkt wat lager bij mensen van 70 jaar of ouder dan in andere leeftijdsgroepen. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen de komende periode een boosterprik krijgen om de bescherming te versterken.