Waarom vaccineert de GGD mensen tussen de 18 - 60 jaar met een medische indicatie versneld? De veelgestelde vragen.

De GGD’en zijn door demissionair minister de Jonge (VWS) verzocht om deze groep te vaccineren. Het gaat om zo’n 1 miljoen mensen die jaarlijks ook (via hun huisarts), de griepprik ontvangen en tussen de 18-60 jaar oud zijn. 


In aanvulling op het bericht 'Mensen met medisch risico tussen 18-60 jaar vanaf begin mei uitgenodigd,' volgt hieronder een aantal vragen en antwoorden hierover.  
 

WELK VACCIN KRIJGEN ZIJ/WANNEER STARTEN WE?
Deze ‘griepprikgroep’ krijgt het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin. De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep, tussen de 18-60 jaar met een medische indicatie, in de eerste week van mei een uitnodigingsbrief van hun eigen huisarts ontvangen.   Deze groep wordt uitgenodigd en gevaccineerd van oud naar jong. 


DE HUISARTSEN ZOUDEN DEZE GROEP TOCH VACCINEREN?
Dat klopt. Huisartsen zijn immers goed bekend met deze doelgroep en alleen zij kunnen deze mensen selecteren. De beoogde versnelling kan nu gerealiseerd worden door de mensen uit te nodigen voor een vaccinatie in één van de ruim honderd GGD-vaccinatielocaties. De logistiek en de infrastructuur van de GGD’en maken het namelijk mogelijk dat deze groep dan eerder gevaccineerd kan zijn. Tegelijkertijd vermindert dit de belasting op de reguliere zorg die de huisartsen leveren. De opschaling kan naar richting 2 miljoen prikken per week. Huisartsen en andere artsen dragen bij aan het medisch toezicht ter plekke. 
 
HOE GAAN DE GGD’EN EN DE HUISARTSEN SAMENWERKEN? 
De huisartsen, de GGD-en en het RIVM slaan gezamenlijk de handen ineen en staan zij-aan-zij om de mensen die normaal de griepprik krijgen en daarom voor Covid kwetsbaar zijn, zo snel mogelijk gevaccineerd te krijgen.  De huisartsen zullen de benodigde selectie en het uitnodigen van de mensen doen, waarna mensen zich kunnen aanmelden voor een vaccinatie bij de GGD. Huisartsen en andere artsen dragen bij aan het medisch toezicht ter plekke. Vanwege deze uitbreiding van de aantallen vaccinaties bij de GGD’en is aanvullend medisch toezicht immers nodig. 

 

HOE WORDEN MENSEN MET EEN MEDISCHE INDICATIE UITGENODIGD?
Zij krijgen de uitnodiging voor een afspraak van hun eigen huisarts. Met die uitnodiging op naam, melden zij zich bij de GGD. De uitnodigingen zullen in batches verstuurd worden. Deze groep wordt uitgenodigd en gevaccineerd van oud naar jong. 

 

GGD’EN GAAN OOK DE GROEP 18-59 ZONDER MEDISCHE INDICATIE VACCINEREN?
Ja, dat klopt. De GGD’en zijn door de minister verzocht om ook de groep 18-59 zonder medische indicatie te gaan vaccineren. Deze groep wordt gevaccineerd van oud naar jong (dus van 59>18), nadat de burgers met een medische indicatie 18-59 gevaccineerd zijn. 

 
WIE WORDEN DOOR DE HUISARTSEN GEVACCINEERD?
Huisartsen zijn sinds 15 februari 2021 begonnen met de vaccinaties van de leeftijdsgroepen 60 tot en met 64-jarigen met het AstraZeneca-vaccin. De uitvoering wordt per provincie uitgerold. Daarnaast vaccineren de huisartsen de niet-mobiele mensen ouder dan 60 jaar via thuisbezoeken en patiënten met het syndroom van Down (met geboortejaren 1946 t/m 1960) en patiënten met morbide obesitas (BMI >40) (met geboortejaren 1946 t/m 1960). Hier gaan ze mee door tot en met de tweede prik.

 

HOE GAAN WIJ ALS GGD’EN OM MET DE GEWIJZIGDE PLANNEN IN DE STRATEGIE? 
De taak van de GGD is om deze strategie uit te voeren en dat zo snel en zorgvuldig mogelijk te doen. En daar concentreren wij ons op. In deze grootste crisis van onze generatie heeft de GGD de opdracht gekregen om in Nederland te organiseren dat we mensen testen, dat we aan bron en contactonderzoek doen en dat we vaccineren. Dagelijks zijn we bij de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) door heel Nederland met duizenden mensen druk met het uitvoeren van deze taken met maar 1 doel: de strijd tegen het virus winnen. Een taak en rol die wij met hart en ziel uitoefenen. De gezondheid van ons allemaal drijft ons. Alle dagen van de week.

 

WAAR ZIJN DE VACCINATIELOCATIES VAN DE GGD TE VINDEN:
Waar zijn de GGD-priklocaties voor de coronavaccinatie? | Rijksoverheid.nl