Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen

Alle 18-jarigen, die langer dan 3 maanden geleden zijn gevaccineerd of corona hebben gehad, kunnen vanaf vandaag (dinsdag 4 januari) een boosterafspraak maken. Je kunt op korte termijn de extra vaccinatie halen. 


In Drenthe maak je altijd eerst een afspraak 
Je kunt snel terecht. Liggen de opties die je krijgt wat verder weg? Probeer het de ochtend erop dan nog eens. We zetten bijna dagelijks nieuwe afspraakmogelijkheden open. We zien dat die volop benut worden en prikken momenteel meer dan 54.000 per week. Er is op dit moment dus alleen ruimte om mensen mét afspraak te prikken. Lees er meer over in dit bericht. 


Afspraak maken voor een booster

 

18 en geboortejaar 2004? Dan kan een afspraak alleen via 0800-7070
Je kunt online geen afspraak maken als je in 2022 18 werd. Dat komt omdat geboortejaar 2004 ook veel 17-jarigen omvat, en die kunnen nog geen boosterafspraak maken. Zodra je in 2022 18 bent, mag je bellen met de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn: 0800-7070.


60+? Dan kun je je afspraak online óf telefonisch maken
Het nummer is 0800-7070 en bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Online gaat vaak het snelst. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan ook hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm en een stappenplan. Hiermee kun je de boosterafspraak vaak toch zelf (of samen met iemand) online maken.  


Voorwaarden booster
De boostervaccinatie haal je liefst zo snel mogelijk nadat je laatste vaccinatie of coronabesmetting 3 maanden geleden is. Hierdoor krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19.
•    In de CoronaCheck-app kun je je laatste vaccinatiedatum inzien.
•    Op coronatest.nl kun je zien wanneer je bij de GGD getest bent. 


Afspraak aan huis?
Kun je om gezondheidsredenen niet zelf, of met hulp van anderen, naar een GGD-priklocatie komen? Dan ontvang je – via je (huis)arts – een aanvullend bericht voor een boostervaccinatie thuis.


De booster is een mRNA-vaccin
Voor de booster worden mRNA-vaccins ingezet (Moderna of BioNTech/Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Ben je jonger dan 45 jaar, dan krijg je altijd Pfizer. Ben je ouder dan 45, dan krijg je Pfizer of Moderna. Er is geen keuzemogelijkheid. Lees er meer over op de website van het RIVM.