Prikken zonder afspraak

Nog niet toegekomen aan het plannen van een vaccinatieafspraak? Iedereen vanaf 12 jaar en ouder kan in Drenthe ook zonder een afspraak een prik halen tegen het coronavirus. Zo kun je langskomen wanneer het jou het beste past. Check wel altijd vooraf even op welke locatie je die dag terecht kunt. 


Wanneer kan ik komen? 
​Je vindt een actueel overzicht altijd op onze webpagina: Vaccinatielocaties GGD Drenthe (drenthevaccineert.nl)


Welk vaccin krijg ik dan? 
Je krijgt het BionTech/Pfizer vaccin. Voor een betere en langere bescherming zijn twee prikken nodig. De tweede prik volgt in principe na 28 dagen. Heb je al corona gehad, dan hoef je maar één prik om volledig gevaccineerd te zijn. Geldt dit voor jou, geef dit dan aan op de locatie.  


Wat moet ik meenemen? 

  • Neem een ID-bewijs mee. 

  • Voor een snelle doorloop op de priklocatie, kun je de gezondheidsverklaring thuis alvast printen en invullen. Lukt dat niet, dan liggen er ook exemplaren op de locatie. (klik hier voor de Engelse versie)

  • Doe een mondkapje op. Heb je die niet, dan krijg je er één op de locatie. 


Hoeveel tijd kost een vaccinatieafspraak? 
Reken er ongeveer een half uurtje voor. Bij de deur maken we onderscheid in bezoekers met en bezoekers zonder afspraak. Zo komt iedereen met een afspraak op de afgesproken tijd aan de beurt. Vaccineren gaat heel snel. In principe ben je dus altijd snel aan de beurt. Na de prik is het advies even 15 minuten in de wachtruimte te blijven. Daarna kun je alweer gaan.  


Vind je het prikken spannend?
Geef dat gerust aan wanneer je komt, dan houden we daar rekening mee. Heb je nog vragen, dan zijn er deskundigen op locatie aanwezig om voorlichting te geven of vragen te beantwoorden. Op onze website vind je tips voor als je prikangst hebt.  


Twijfel je erg of je je wilt laten vaccineren? 
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen om zich te laten vaccineren. Bijvoorbeeld: vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Vaccinatie helpt andere maatregelen (om het virus in te dammen) overbodig te maken. Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Dat is belangrijk wanneer een nieuwe variant rond gaat, zoals nu de besmettelijkere deltavariant. Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het Radboudumc: www.coronavaccinatie-keuzehulp.nl.