Prikangst en je wilt een corona-vaccinatie?

Een op de vijf mensen is angstig voor een prik. Niet zo gek dus als je hier erg gespannen voor bent. Wil je een corona-vaccinatie, maar ervaar jij hiervan veel stress en durf je niet zo goed? Kom dan ‘ns naar de GGD vaccinatielocatie in Hoogeveen. Tijdens de speciale prikangst-uren helpen ervaren GGD-ers je zoveel mogelijk, waardoor de vaccinatie misschien toch lukt. Eerst even langskomen om te kijken, is prima.


Eigen buddy, kleine ruimten, rust en aandacht

Tijdens de speciale prikangst-uren is de locatie anders ingericht. Zo is er veel aandacht besteed aan het geven van een huiselijke sfeer. Met het verkleinen van de ruimtes en extra rustgevende aankleding, voelt het wat prettiger aan. Op de locatie heerst vooral veel rust. Je krijgt hulp van een ervaren medewerker, de prikangstbuddy. Jouw buddy neemt echt de tijd voor je en weet wat je doormaakt. Ze zijn bij je van het begin tot het eind en proberen je kalm en soepel door het proces te begeleiden. Na een kennismaking, vragen ze naar jouw voorkeuren en maken alles in orde. Daarna krijg je een ‘eigen’ kamer (in plaats van een ‘hokje’). Hier ontvang je eventueel de prik en kun je ook de 15 minuten wachten. Wat nodig is na de prik. Als je iemand mee wilt nemen, is dat prima. Zelfs huisdieren zijn van harte welkom.


Virtual Reality-bril als hulpmiddel
Je kunt ook gebruik maken van de speciale Virtual Reality-bril. Dat kan voor en/of tijdens het geven van de prik. Door deze bril op te zetten, krijg je rustgevende beelden en ontspannende muziek aangeboden. De mensen die de bril probeerden waren vaak verrast en positief over het effect ervan. Een vrouw met hevige angst bijvoorbeeld vertelde naderhand: ‘Door die bril was ik zo afgeleid dat ik de prik nauwelijks voelde. Ik ben blij dat ik ben gegaan.’

Nieuwsgierig? Bekijk deze video ook eens over de prikangstlocatie.

Wanneer kun je langskomen?

Heb je angst voor de prik en wil je langskomen? Voorkom een dichte deur en kijk naar de speciale prikangst-uren via www.drenthevaccineert.nl/locaties Het begeleiden en ombouwen van de locatie kost veel tijd. Het is daarom niet mogelijk om op alle dagen mensen met hevige prikangst te ontvangen. Op vrijdagmiddag is het vaak rustiger dan op zaterdagochtend. Je kunt zonder een afspraak langskomen. Wil je liever afspreken, bel dan GGD Drenthe via 0592 – 709 709.


Geen prikangst, wel een vaccinatie?
Heb je prikangst? Dan ben je buiten de speciale prikangsturen welkom. Kijk voor info Met of zonder afspraak (drenthevaccineert.nl)

Lees meer: Erg gespannen voor een prik?