Minimaal 21 dagen tussen nieuwe vaccinatieafspraken jongeren onder 18 jaar

Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven dat de tussenliggende periode tussen twee vaccinaties wordt verkort voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Zij worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer en voor dit vaccin geldt een minimale interval van 21 dagen. De GGD’en gebruiken voortaan voor jongeren onder de 18 jaar deze termijn tussen de vaccinaties bij het maken van nieuwe afspraken.


Heb je al een afspraak staan voor je tweede vaccinatie? Dan kan je deze niet vervroegen
Heb je al een afspraak staan voor een tweede vaccinatie? Dan is het niet mogelijk om deze tweede prik te vervroegen. Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. 

Voor jongeren onder de 18 jaar die al wel een afspraak hadden gemaakt, maar nog niet gevaccineerd zijn, geldt een uitzondering. Zij kunnen nog, voordat zij gevaccineerd zijn, de tweede afspraak vervroegen. Hiervoor bel je naar het landelijk vaccinatie-afsprakennummer 0800-7070 (bereikbaar tussen 8-20 uur).


Voor volwassenen is de periode tussen de eerste en tweede prik verkort van 35 naar 28 dagen
Eerder deze week werd bekend dat de periode tussen twee mRNA-vaccinaties voor volwassenen is verkort van 35 naar 28 dagen. Dit, aangezien de minimale interval voor het Moderna-vaccin 28 dagen bedraagt. Bij het inplannen van vaccinaties met een mRNA-vaccin kunnen GGD’en geen onderscheid maken tussen vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna. Voor jongeren hoeft dit onderscheid echter niet te worden gemaakt, omdat zij alleen met BioNTech/Pfizer worden gevaccineerd. Vandaar dat het voor deze groep mogelijk is om de interval verder te verkorten tot 21 dagen.


Informatie over vaccineren

Hoe werkt vaccineren? En is dat veilig?

Ik heb een oproep ontvangen

Als je een oproep hebt gekregen kun je bellen voor een afspraak. Op deze pagina vind je alle praktische informatie.

Vragen en antwoorden

Het is begrijpelijk als je vragen hebt. Daarom zetten we een aantal vragen en antwoorden over de vaccinatie op een rij.

Meer informatie

Klik hier voor een overzicht met links naar websites met meer informatie over corona en vaccinatie.