Hoe en wanneer kunnen de huidige doelgroepen een afspraak maken?

In dit bericht lees je welke doelgroepen nu een afspraak kunnen maken, op welke manier én wat mensen die door de huisarts gevaccineerd zouden worden kunnen verwachten.   


69-plussers (geboren in of voor 1952): GGD-locatie, Pfizer

1952 en ouder kan online een afspraak maken

Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen binnenkort hun uitnodigingsbrief, maar kunnen nu alvast een online een afspraak maken voor hun coronavaccinatie. Dit kan met DigiD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Wil je de afspraak telefonisch maken, dan kun je bellen met het de landelijke afsprakenlijn. Het telefoonnummer voor jouw doelgroep staat in de uitnodigingsbrief die je ontvangt.


Het is erg druk bij de landelijke afsprakenlijn

Daarom is het advies je afspraak online te maken. Lukt het telefonisch niet vanwege de drukte? Dan is het advies op een later moment (bijvoorbeeld in de avond, vóór 20.00 uur) opnieuw te bellen. Je kunt je afspraak niet maken via GGD Drenthe of een andere regionale GGD.


Alleen ouderen kunnen ook online inplannen

Alleen mensen geboren in of voor 1952 kunnen ook online een afspraak maken. Gemaakte online afspraken door mensen die jonger zijn, worden automatisch afgezegd.


Zorgmedewerkers langdurige zorg

Zorgmedewerkers geboren in of na 1961, die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen nu Pfizer

Zondag 18 april ontvang je een SMS waarna je een nieuwe afspraak kunt maken. Deze is op een GGD-locatie, met het Pfizer vaccin.


Zorgmedewerkers die al een 1e keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca krijgen als 2e vaccinatie ook AstraZeneca

Dit is ongeacht je leeftijd. De zeldzame bijwerkingen die de aanleiding waren voor de pauze zijn wereldwijd nooit gemeld na een tweede prik. De afspraak die je hiervoor hebt staan, gaat dus gewoon door en hierna ben je beter beschermd tegen COVID-19.


Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren kregen altijd al Pfizer

Dit geldt voor iedereen van 65 jaar en ouder. Dat is nu niet veranderd.


Zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960: AstraZeneca

Ben je tussen de 60-64 jaar en is je eerste prik met AstraZeneca afgezegd tijdens de pauze met dit vaccin? Vorig weekend kregen deze mensen (82 in Drenthe) een sms, waarna ze een nieuwe afspraak konden maken. Omdat het om heel weinig afspraken ging, kon je op één dag, gelijk die maandag 12 april, terecht op de GGD vaccinatielocatie in Emmen.

Heb je die dag gemist en lukt het ook niet om op een andere GGD-locatie een afspraak te maken? Dan kun je een afspraak maken bij de huisarts, die momenteel alle 60-64-jarigen prikt met AstraZeneca.


Zorgmedewerkers: alleen telefonisch

Zorgmedewerkers kunnen alleen telefonisch een afspraak maken, via het telefoonnummer dat in hun uitnodigingsbrief of SMS staat. Online een afspraak maken kan alleen wanneer je bent geboren in of voor 1952.


Mensen geboren in 1956-1960: huisarts, AstraZeneca

Ben je geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 of 1960? Dan krijg je een uitnodigingsbrief voor je vaccinatie van je eigen huisarts, met het AstraZeneca vaccin. In de provincie Drenthe konden huisartsen onlangs de vaccins bestellen, waardoor het vaccineren deze weken plaatsvindt. Een aantal maakt hiervoor in de avonden gebruik van een GGD-locatie. De huisarts informeert je hierover.


Mensen geboren in of voor 1960 kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen

Lees hier meer over op rijksoverheid.nl.


Benader de huisarts niet zelf voor deze vaccinatie
Je krijgt vanzelf bericht. Mocht de huisarts meer mensen kunnen vaccineren (65+) dan krijg je daar ook vanzelf bericht van. Bel de huisarts hier niet over. Heb je vragen, bel dan met 0800-1351 (8-20.00 uur).


Mensen met syndroom van Down of met een BMI van meer dan 40

Mensen met een BMI hoger dan 40 of het syndroom van Down worden gevaccineerd door de huisarts, de GGD of mobiele teams die thuis komen vaccineren. Dit is afhankelijk van je leeftijd. En of je zelf (of met hulp) naar een GGD-locatie kunt toekomen.


Kun je naar een GGD-locatie komen?

Dan krijg je een brief via de huisarts, waarmee je een vaccinatieafspraak bij een GGD-locatie kunt maken voor het Pfizer vaccin. In de brief staat een toegangscode voor het maken van de afspraak. 


Deze doelgroepen hebben een apart landelijk afsprakennummer

Deze staat, samen met de toegangscode, in de uitnodigingsbrief. Deze doelgroepen kunnen niet online een afspraak maken. Het is goed om snel een afspraak te maken. Het is alleen momenteel heel druk, waardoor je er niet altijd door komt. Probeer het dan later nog eens. Maak je geen zorgen wanneer het dit weekend niet gelijk lukt. Ook na maandag kun je nog steeds bellen voor een afspraak.  Ga voor meer informatie naar de uitleg van Rijksoverheid.


Meer informatie

Ben je op zoek naar andere informatie over de coronavaccinatie? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl of kijk bij de veel gestelde vragen en antwoorden van Rijksoverheid. Heb je nog vragen? Bel dan 0800-1351 (8-20.00 uur). Een vaccinatie-afspraak maken kan alleen via het telefoonnummer dat in jouw persoonlijke uitnodiging staat (die verschilt per doelgroep).


De regionale GGD bepaalt niet wie welk vaccin krijgt en wie wanneer aan de beurt is. Wij zorgen er wél voor dat zodra er vaccins geleverd zijn, wij zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen kunnen vaccineren. Inmiddels op 3, binnenkort op 4 locaties in Drenthe. Ons doel is niet te overtuigen. Wel om goed te informeren via www.drenthevaccineert.nl en door te verwijzen naar meer informatie.