Actuele informatie over bijschrijven in het gele boekje

Sinds vrijdag 4 juni kun je bij GGD Drenthe direct na je prik deze laten bijschrijven in je gele boekje. Heb je je vaccinatie eerder bij de GGD gehad? Dan kun je dit vanaf maandag 7 juni alsnog laten bijschrijven bij 3 speciale 'stempelstraten', als je je eigen gele boekje én je registratiekaart coronavaccinatie meeneemt.

 

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs 
Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiekaartbrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie van de Rijksoverheid. 

 

Grote kans dat vakantielanden dit boekje niet accepteren als vaccinatiebewijs

Kijk voor actuele reisadviezen op www.wijsopreis.nl. Daar staat wat een land voor vereisten stelt. Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs. VWS werkt aan een niet te vervalsen internationaal certificaat. De verwachting is dat die er rond 1 juli is.

 

Krijg je nog een tweede prik?
Dan kun je ook je eerste vaccinatie direct na je tweede prik laten bijschrijven. Je hoeft dit dus niet op twee verschillende momenten (of locaties) te doen. Denk er wel aan je eigen gele boekje mee te nemen. Je kunt op de priklocatie alleen een stempel krijgen voor jezelf, als je net gevaccineerd bent. Neem dus geen boekjes van anderen hiervoor mee. 

 

Neem zélf je gele boekje mee

Je kunt ze niet op onze stempellocaties kopen. Het boekje is niet van de GGD en het is geen officieel coronavaccinatiebewijs. Wil je wel zo’n boekje kopen, zoek dan online op ‘geel boekje kopen’.

 

Ben je al volledig gevaccineerd en wil je alsnog je vaccinatie laten bijschrijven?
Vanaf maandag 7 juni tot en met woensdag 30 juni kun je op de onderstaande locaties terecht, mits je de registratiekaart die je na je prik(ken) van de GGD hebt gekregen én je eigen gele boekje meeneemt. 

  • van maandag tot en met vrijdag  

  • van 18.00 tot 20.00 uur 
     

LET OP: afhankelijk van de vraag kunnen deze dagen en/of tijden wijzigen. Check dus voor vertrek onze website (Nieuws). Als iets wijzigt, delen we dit daar. 

 

LET OP: voorkom drukte en kom NIET gelijk om 18.00 uur, zodat er meer spreiding is over de avond. Sta je om 20.00 uur nog in de rij, word je alsnog geholpen. Mogelijk is het de eerste dagen ook drukker dan later deze maand.  

 

LET OP: Achteraf bijschrijven kan alleen in de avond op de speciale stempellocaties. Zo voorkomen we langere wachtrijen op onze vacccinatielocaties, zodat de doorstroming daar goed blijft. Op de stempellocatie in de avond kun je wél boekjes van anderen meenemen, als je ook de registratiekaart(en) van die personen bij je hebt.

 

Stempellocaties: 

Waarom alleen op deze locaties? 
Hier is heel bewust voor gekozen, omdat we op deze manier veel mensen tegelijk en snel kunnen helpen, mét inachtneming van de coronamaatregelen. Het zijn autostraten, dus het houden van afstand gaat dan vanzelf. Heb je geen auto? Je mag ook met het OV, lopend of op fiets komen, net als bij het testen. Overdag zijn dit coronateststraten. Door dit in de avond om te zetten naar stempelstraten, ondervindt niemand bij het testen hier hinder van.   

 

Waarom kan het niet op de vaccinatie-/kantoorlocaties? 
Op een vaccinatielocatie kun je alleen de vaccinatie(s) laten bijschrijven direct nadat je de prik hebt gehad. We prikken in Drenthe momenteel ongeveer 6.000 mensen per dag. Dat betekent dat het al heel druk is op onze locaties en het is belangrijk dat de doorstroming goed blijft. Op de stempellocaties zijn hiervoor speciaal personeel, faciliteiten en stempels aanwezig. Daarom kan het alleen daar en niet op onze kantoorlocatie.  

 

Hoe werkt het op de locatie? 
Als je aankomt, word je ontvangen door de host. Die stelt vooraf de volgende vragen:  

  • Kom je voor een bijschrijving in het gele boekje? 

  • Heb je de registratiekaart van je vaccinatie én je gele boekje bij je? 

Zo ja, kun je door naar de stempelstraat. Heb je één van beide niet bij je, dan kunnen we je vaccinatie niet bijschrijven en word je verzocht een andere keer terug te komen.  

LET OP: bewaar ook je registratiekaart goed in het gele boekje. Hierop staat het batchnummer van jouw persoonlijke vaccinatie. Knip hem uit en plak of niet hem er in. Hij heeft precies het formaat van het gele boekje.   

 

Waarom kan achteraf bijschrijven alleen in juni? 
Naar verwachting is op 1 juli het Digitaal Groen Certificaat te gebruiken, dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie van de Rijksoverheid hierover. Mensen die vanaf 4 juni geprikt worden, kunnen dit daarnaast gelijk na hun prik laten bijschrijven. Achteraf bijschrijven is dan dus niet meer nodig. 

 

Wat moet ik doen wanneer ik mijn registratiekaartbrief niet meer heb? 

  • Moet je de tweede prik nog krijgen? Dan kun je wachten tot je die krijgt. Je krijgt dan een nieuwe registratiekaartbrief en daar staan beide vaccinaties op. Die kunnen dan allebei, tegelijk, direct na je tweede prik worden bijgeschreven. 

  • Geen prikafspraken meer? Dan kun je een nieuwe toegestuurd krijgen door de GGD die je gevaccineerd heeft. Was dat in Drenthe, dan bel je hiervoor 0592-709709 (dagelijks bereikbaar 8-17.00 uur).  

 

Kan ik wachten met bijschrijven tot mijn tweede prik? 
Ja, dat kan. Je hoeft dan niet twee keer in de rij te staan om je vaccinatie bij te laten schrijven. Je krijgt na je tweede prik een nieuwe registratiekaartbrief en daar staan beide vaccinaties op. Die kunnen dan allebei, tegelijk, direct na je tweede prik worden bijgeschreven. 

 

Wat moet ik doen als mijn prikken in een andere regio waren? 
Als jouw vaccinaties bij een GGD-locatie waren, kunnen wij die voor je bijschrijven. Het maakt daarbij niet uit bij welke GGD dat was.